Gör din stress till din bästa vän!

Ok, jag har skrivit en del om digital stress och hur du ska behålla lugnet efter ledigheten. Vi känner oss nog alla stressade till och från och vi vet att stressen är dålig för oss. Detta är givetvis sant, MEN forskningen visar även att det är hur vi hanterar vår stress och hur vi själva ser på den som faktiskt avgör hur hälsofarlig den är.

Stressen på oss är idag större än någonsin med ständig uppkoppling och saker som pockar på vår uppmärksamhet hela tiden. Vi förväntas vara tillgängliga nästan dygnet runt via mail, telefon och sms.

Anneli Godman, har varit verksam inom personlig utveckling och stressförebyggande arbete sedan 2004 och hon skriver om att man kan påverka hur man påverkas av stress genom att bara benämna den med ett annat, inte så negativt laddat ord. Hon skriver i en artikel att det handlar om tänka i nya banor:

Tricket är att våga tänka nya tankar, trots motståndet. Byta ”det är stressigt nu” mot ”idag är det mycket, nu ska jag jobba fokuserat med en sak i taget”. Byta ”jag måste stressa iväg för att hinna” mot ”jag har kort om tid, jag får skynda mig”. (Det är inte samma sak att stressa som att skynda!)

Läs hela artikeln på motivation.se

En annan expert på området, psykologen Kelly McGonigal, går ännu längre och menar att du kan göra stressen till din vän. Hon uppmanar oss till att se stressen som positiv och introducerar oss till en okänd mekanism för att minska stressen: att ta kontakt med dina medmänniskor. Hon menar att stress gör dig social. Förklaringen är hormonet oxytocin, som frisätts vid fysisk beröring och som även kallas för ett ”kärlekshormon”. Oxytocin pumpas ut i kroppen vid stress och motiverar dig att söka stöd. Det gör att när du vid stress försöker nå någon annan, antingen för att få stöd, eller för att själv hjälpa till, så ökar tillströmningen av hormonet och du återhämtar dig snabbare från stresspåverkan. Det gör att du klarar av stress bättre.

Se Kelly McGonigals underbara föredrag ”How to make stress your friend”

Oxytosin

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s